Denne maskinen knekte de umulige kodene

The Bombe: Museumsvakt Peter Webster og krigsveteran Avril Brauns (89) starter opp maskinen «the Bombe», som Brauns opererte her under andre verdenskrig. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
The Bombe: Museumsvakt Peter Webster og krigsveteran Avril Brauns (89) starter opp maskinen «the Bombe», som Brauns opererte her under andre verdenskrig. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Alle dagens datamaskiner, nettbrett og elektroniske duppeditter bygger på Alan Turings grunnleggende idé. Nå kommer filmen om hans liv.

Ta toget 40 minutter fra travle London, og du befinner deg i landlige Bletchley Park. Det var hit Winston Churchill i all hemmelighet sendte et team av genier under andre verdenskrig med én oppgave for øye: Å knekke de tyske Enigma-kodene.

– Matematiker Alan Turing var en av disse 56 personene som man antok hadde de rette egenskapene. Man kalte dem «professortyper». De var matematikere og akademikere, til og med sjakkspillere og forfattere, forteller dataingeniør og historiker Dr. Joel Greenberg.

Bakteppet var følgende: Offiserene i Nazi-Tyskland hadde lenge kommunisert med tyske ubåter i Atlanteren som senket britiske skip. Engelskmennene plukket opp meldingene, men bokstavrekkene ga absolutt ingen mening. Kun sender og mottaker med hver sin Enigma-maskin kunne lese korrespondansen.

Kodene var umulige å knekke, trodde tyskerne.

Nyskapende teknologi

Bletchley Park er i dag et museum. Her står maskinen «the Bombe», som Alan Turing var mesterhjernen bak. Maskinen knekte Enigma-kodene i rekordfart, og det var en kreativ og nyskapende teknologi, som verden aldri hadde sett maken til.

– Arbeidet her i Bletchley Park hjalp til å få en slutt på andre verdenskrig. Noen historikere sier det forkortet krigen med to år. Tusenvis av menneskeliv ble spart, sier Greenberg.

Nå i romjulen kommer også filmen om den engelske krigshelten, regissert av norske Morten Tyldum. Men vitenskapsmannen Alan Turing gjorde mer enn å knekke ubåtkoder. Alle datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett vi omgir oss med i dag, bygger på hans radikale ideer.