En revolusjon for norsk byggebransje

(F.v) Sivilingeniør Ola Thorsnes, næringslivsleder Ole Gunnar Selvaag og Hjalmar Ottesen, Fasec as

Fasec er navnet på PIR-isoleringen som Selvaag sikret og beskyttede konsept og løsninger for bruk i nybygg og eksisterende bygg, utviklet gjennom 17 år. Siden den gang har selskapet videreutviklet og brukt løsningen på en rekke bygg i Farsund og på Østlandet. Nylig lanserte Selvaag og Ottesen byggeløsningen på Lillestrøm.

– Fasec er et materiale som vi har utviklet i lang tid. Underveis har vi oppdaget at det ligger mange muligheter i dette. For bransjen kan dette bli en ny måte å bygge på. De kan oppleve Fasec som utfordrende, men vil snart se potensialet i løsningen. Særlig for de mindre entreprenørene er det store muligheter, siden materialet er så enkelt å bygge med, sier Ole Gunnar Selvaag.

På presentasjonen i Lillestrøm oppga selskapet at 140 mm Fasec innfrir dagens energikrav til varmeisolasjon og har en lambdaverdi på 0,022. Den samme veggen med mineralull vil være 300 mm tykk og med EPS vil veggen være 210 mm tykk.

På presentasjonen i Lillestrøm forklarte sivilingeniør Ola Thorsnes fra Selvaag hvordan polyuretanen i isoleringsplaten er forsterket med andre tilsetningsstoffer som gjør løsningen like lett som før, men langt mer stabil, slik at Fasec kan brukes i så godt som alle deler av et bygg.

Reduksjon av byggetid
Utviklerne understreker at fordelene, i form av mindre strømutgifter og reduksjon av CO2-utslipp, kan være enorme.

Fasec er ikke bare utviklet for nye boliger, men skal være vel så egnet for boliger med behov for tilleggsisolering eller rehabilitering.

– Om det er mur- eller trehus spiller ingen rolle. Selve bygging og montering går raskt, det anslås at kjeller eller eneboliger med Fasec vil kreve en eller to arbeidsdager, forteller utviklerne.

Selvaag Gruppen og Hjalmar Ottesen, står bak produktet de mener vil gi en revolusjon i byggenæringen. Ottesen har bygget opp flere større selskaper tidligere, blant annet Firesafe, og har brukt flere år på å videreutvikle Fasec. Mens det er Selvaag som sitter på patenter og rettigheter, er det Ottesen som har retten for de Nordiske land,både produksjon, opplæring og salgs- og markedsføringen.

– Produksjonen foregår nå mye manuelt ved vårt anlegg i Aurskog-Høland. Men vi er i dialog med flere aktører som kan gjøre oss mer automatiserte. Når det tar av ser vi for oss en produksjon i Sverige og i Danmark også, sier Hjalmar Ottesen, som nå er i gang med markedsføring og salg av Fasec.

– Fasec er ikke et tradisjonelt konsept, som ikke vil passe inn i byggevarebransjen. Vi ser for oss en modell der vi kan være en slags opplæringsbedrift, med salg gjennom avdelinger rundt om i landet eller gjennom entreprenører og byggmestere, forteller Ottesen.

Ottesen tlf.45258479